zaterdag 29 maart 2014

Grondwet festival

Nauwelijks zijn we bekomen van de NSS top, of er is alweer iets te doen in Den Haag. Vandaag staat de stad in het teken van het 200-jarig bestaan van de grondwet. Dit wordt gevierd met allerhande activiteiten. 's Ochtends horen we op de regionale radio dat een aantal gebouwen die normaal gesproken niet open zijn voor het publiek - waaronder het Catshuis en de Trêveszaal - vandaag open zullen zijn. We besluiten naar het Catshuis te gaan.
We zijn er om een uur of 12. Er staat een lange rij. We zien wel enige beweging in de rij en besluiten aan te schuiven. Na een minuut of 10 zijn we nog niet veel opgeschoten maar om er nu tussenuit te gaan is ook jammer, dus we houden vol. Stom dat we er niet aan gedacht hebben om een broodje en wat drinken mee te nemen want dit gaat nog wel even duren. Gelukkig worden er op een gegeven moment flesjes water uitgedeeld. Prima geregeld!


Na anderhalf uur staan we eindelijk bij het hek. We mogen groepsgewijs naar binnen. Er mag niet gefotografeerd worden en dat is jammer. De tuin is verrassend groot en mooi. Binnen kunnen we vier vertrekken bekijken; de Herenkamer, de werkkamer van de minister president (spaarzaam ingericht met een bureau waarop 3 telefoons en een laptop), de tuinkamer waar Obama een paar dagen geleden nog zat, en de blauwe kamer.

We fietsen terug via het Lange Voorhout waar we te laat zijn om de koning te zien. Hier op allerlei manieren veel aandacht voor de Grondwet. Zo lopen we door het Grondwet boek.


Het gebouw van de Hoge raad is ook open, en we schuiven aan bij de rondleiding daar. Helaas is de groep zo groot dat het lastig is om alles te volgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten