vrijdag 28 maart 2014

UWV Workshop

Voor 55-plussers zijn er regelingen die het voor een werkgever interessant maken om een 55-plusser aan te nemen. Op de site van het UWV staat welke regelingen er zijn.

Opvallend is het stukje dat voor de werkgevers bedoeld is. Dat begint namelijk met:
"Bent u een werkgever? Met deze regelingen loopt u minder risico of krijgt u financieel voordeel als u een 55-plusser aanneemt:"

Blijkbaar is het risicovol om een 55-plusser aan te nemen. Jammer dat er niet gewezen wordt op de voordelen van 55-plussers. Wat dachten we van veel werk- en levenservaring, vakkennis, geen zorg meer voor jonge kinderen, en de hypotheek is vaak al afgelost, dus de salariseisen zijn echt niet altijd hoog.


Naast de financiële prikkels voor werkgevers en intermediairs biedt het UWV een cursus aan; de training "Succesvol naar werk". Uit de toelichting: UWV gaat ervan uit dat deelname aan de training 'Succesvol naar werk' u helpt bij het sneller vinden van werk. 

In december word ik uitgenodigd voor de training. De eerste bijeenkomst blijkt een inleiding te zijn voor de komende workshop die 10 sessies van een halve dag zal beslaan. In de groep veel verschillende mensen met heel verschillende achtergronden en ervaringen. Niet iedereen is enthousiast. Er wordt uitgelegd wat er in die weken behandeld zal worden. Veel nadruk op netwerken. Volgens de inleider (iemand van nog lang geen 55 die dank zij dit initiatief in elk geval werk heeft) vindt 70 tot 80% een nieuwe baan via zijn netwerk. De echte workshop zal in januari van start gaan. Er zijn meerdere groepen.

In januari krijg ik bericht dat mijn groep op dinsdagochtend start. Jammer, daar gaat mijn aquarobics, 10 weken lang. Mijn groep bestaat uit 10 personen. We maken tijdens de eerste bijeenkomst uitgebreid kennis met elkaar en met de cursusleidster. De enige factor die ons verbindt is de leeftijd. En natuurlijk het feit dat we geen werk hebben. Er zitten mensen tussen die meer dan 30 jaar in de bouw hebben gewerkt, een antropoloog die jaren huisman is geweest en slechts 3 jaar werkervaring heeft, een kok, een tuinder, etc.
Het is een groep met humor, en over het algemeen een positieve uitstraling maar wel een realistische kijk op de situatie. We leren onze kennis en vaardigheden te benoemen, de werking van LinkedIn, communicatiestrategieën, het voeren van sollicitatiegesprekken etc. Voor de laatste dag moeten we een elevator pitch voorbereiden.

Het 55-plus potje is meer dan alleen deze workshops. Er is ook geld voor opleidingen en voor bemiddelaars die een 55-plusser aan het werk helpen. Ik ben benieuwd of de maatregelen effect hebben. De workshop is in elk geval goed voor het moreel.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten