zondag 9 oktober 2016

Wandelen op Tiengemeten

Voor uitstap nummer twee tijdens onze vrije week hebben we een wandelgids van de ANWB er bij gepakt. Daarin staat het eiland Tiengemeten en dat lijkt ons wel wat. De gids is gedateerd - wat in dit geval toch wel wat verschil maakt - maar met de site van Natuurmonumenten erbij kunnen we een mooi plan maken.
Het is de mooiste dag van de week, met veel zon, maar wel een koude wind. We rijden naar Niewendijk en nemen daar de veerboot naar het eiland. Het is ene kwestie van goed timen - de boot vaart slechts een keer per uur (op het hele uur). Onze timing was niet optimaal omdat Martin de reistijd had bepaald naar het eiland en niet naar het vertrekpunt van de boot. Wij waren er dus ruim op tijd.


De veerboot gezien vanaf Tiengemeten
Eenmaal op het eiland gaan we eerst een pannenkoek eten bij restaurant Hèlène. Zo kunnen we er even tegen. We beginnen dan aan de rode wandeling, naar de oostpunt.
Deze route loopt eerst over de weg en volgt dan een pad omzoomd door riet. Zo hier en daar is er een doorkijkje naar het water, maar een groot deel loopt langs een dijk die verboden terrein is.



Het pad langs de dijk


Ongeveer halverwege de route heb je een afslag naar de herberg die helemaal aan de oostpunt ligt. We zijn wel toe aan iets lekkers dus we besluiten nog de extra kilometer te lopen. De herberg ligt mooi, net als de naastgelegen natuurcamping. Na onze versterking lopen we op de terugweg nog even langs de kijkhut om vogels te spotten.

Uitzicht vanuit de vogelkijkhut

Wuivend riet


Op de terugweg lopen we langs en op de dijk aan de zuidkant van het eiland. We voelen de wandeling al aardig in onze benen maar besluiten toch nog de gele route mee te nemen. We zijn nu bij het vertrekpunt bij de boot, en lopen nu naar het westelijk deel. Eerst over de dijk, maar ook een groot deel onderlangs vanwege de koude wind bovenop de dijk. Als we af willen buigen zien we dat het pad geblokkeerd wordt door een kudde Schotse Hooglanders. Er wordt gewaarschuwd dat je niet door kuddes heen moet lopen - we besluiten daarom om maar dezelfde weg terug te lopen.
Voor de rest van de gele route en de blauwe route moeten we nog maar eens terugkomen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten