zondag 9 oktober 2016

Soestdijk

Sinds 2006 is het mogelijk om een rondleiding te volgen op paleis Soestdijk. Tegenwoordig is het paleis, dat al sinds 1971 eigendom is van de staat, op vrijdag, zaterdag en zondag te bezichtigen tot december 2016. Wat er daarna gebeurt is nog onzeker.
We hadden enthousiaste verhalen gehoord over een bezoek en aangezien het maar de vraag is hoe lang het nog mogelijk is het te bezichtigen namen wij deze week de kans waar.

Het is mogelijk om op eigen gelegenheid rond te lopen maar wij kozen ervoor om met een gids mee te gaan. Dit is een groot succes; de gids wist veel te vertellen over het paleis en zijn bewoners - met name over zijn favoriet Anna Paulowna.
Na het overlijden van prinses Juliana en prins Bernard in 2004 heeft de familie alle persoonlijke bezittingen weggehaald. Veel vertrekken staan leeg, alleen de de staatsievertrekken zijn nog in de oorspronkelijke staat. De rondleiding voert langs deze vertrekken en langs enkele privévertrekken.


Deze stoelen waren een cadeau voor koningin Emma. Zij was klein, en de stoelen waren te groot voor haar. Van een van de stoelen zijn daarom de poten ingekort.


De Russische tsarendochter Anna Paulowna, getrouwd met koning Willem II, was niet direct enthousiast over het paleis - heel naders dan wat ze in St Petersburg gewend was. Ze hield zich bezig met de herinrichting. Uit Italië werden Griekse vazen meegenomen. Emma liet deze, nadat er elektriciteit was aangelegd, doormidden zagen om er verlichting in aan te brengen. Kunst of kitch?


De privévertrekken werden opnieuw ingericht toen Juliana en Bernhard op Soestdijk gingen wonen. De inrichting was voor die tijd zeer modern. Veel veranderd is er daarna niet.






Na de rondleiding wandelen we door de tuin en we drinken wat in de Oranjerie.







Het witte boerderijtje; cadeau voor prinses Sophie, de dochter van Anna Paulowna en Willem II

Het chalet, een cadeau voor prinses Wilhelmina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten