zaterdag 5 april 2014

Museumweekend

Mooi weer en museumweekend. Dat lijkt ons een goede gelegenheid om naar Delft te fietsen (Leiden valt af omdat de wind uit het zuidwesten komt) en naar het Prinsenhof Museum te gaan.
Het museum blijkt zijn vaste presentaties te vernieuwen en is helemaal kaal. Men weet hier echter tijdens dit weekeinde toch een aardige draai aan te kunnen geven: "Doe een leeg museum!" Oftewel: bekijk het gebouw (mét kogelgaten) zonder de afleiding van tentoongestelde werken. En dat voor slechts 1 euro.

Het is de eerste keer dat we hier binnen rondkijken. De kogelgaten zijn groter dan ik gedacht had. Als de kogels nog zo'n impact op de muur hebben gehad, hoe moet Willem van Oranje er wel niet aan toe geweest zijn? En hoe heeft hij dan nog die mooie Franse volzin ( "Mon dieu ayez pitie de mon ame, mon dieu ayez pitie de ce pauvre peuple.")" uit weten te brengen? Enig speurwerk op internet leert dat de kogelgaten echt zijn - en door het gepeuter van bezoekers groter zijn geworden - maar dat hij op slag dood moet zijn geweest.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten