maandag 15 september 2014

Open monumentendagen

Het was schitterend weer dit weekend dus heerlijk om al fietsend ook wat monumenten te bekijken. Martin had gezien dat het gemaal waar wij vaak langsfietsen, opengesteld was. Op weg daarnaartoe zagen we ook een bordje naar een molen die bezocht kon worden. De molen kenden we alleen uit de verte, van de overkant van de Vliet, Vanaf de weg moesten we eerst een grindpad over en dan een stuk door het weiland lopen. We zigzagden langs de koeienvlaaien. Bij de molen werden we ontvangen door de molenaar - voor een half uur per maand in dienst van de gemeente - en een vrijwilliger. Leuk om zo onverwacht een kijkje te kunnen nemen in een werkende molen. Blijkbaar wordt de molen nog als back-up in stand gehouden, mocht het elektrisch gemaal het af laten weten of het niet aan te kunnen.

 

Op weg naar huis kwamen we tot onze verrassing langs nog een gemaal; een die ons nog nooit eerder opgevallen was. Het te bezichtigen monument! Ook dit gemaal - voorheen en stoomgemaal, u werkend op diesel - zal ingezet kunnen worden als er extra capaciteit nodig is.

Op zondag was het nog steeds mooi weer. De molen in Delft was open en er werd een mooi uitzicht over Delft beloofd. Dat bleek - na een halfuurtje in de rij staan en een enorme klim omhoog - ook inderdaad het geval te zijn. Ik vond het wel lastig om er echt van te genieten; door de draaiende wieken bewoog de molen lichtjes.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten